Leírás
Miről szól a B12-vitamin?
Aligha van olyan vitamin, amely a B12-vitaminnál ismertebb az esetleges hiányosságok tekintetében. Ennek nagyon egyszerű oka van: sok embert érint. A vegánokról és a vegetáriánusokról gyakran mondják, hogy B12-vitaminhiányban szenvednek, de a változatos és kiegyensúlyozott étrendet folytató emberek is érintettek lehetnek. A B12-vitamint a szervezet nem tudja maga előállítani , ezért azt kívülről kell bevinnie – például táplálékkal.
De kezdjük az elején. A B12-vitamin valójában nem egyetlen vitamin, hanem vitaminok egész csoportja, az úgynevezett kobalamin. A B12-vitamint mikroorganizmusok állítják elő. A növények nem tudnak maguk B12-vitamint előállítani. Ha mégis kis mennyiségben tartalmaznak vitamint, az azért van, mert a szükséges mikroorganizmusok megtelepedtek a felületükön.
A hússal viszont más a helyzet. A B12-vitamint termelő mikroorganizmusok különösen a kérődzőknél, de más emlősöknél is megtalálhatók a gyomorban . Innentől kezdve a B12-vitamin az állat testében eloszlik a szövetekben, és még a tejbe is eljut. Ha megesszük ezeknek az állatoknak a húsát - vagy fogyasztjuk a tejüket - a B12-vitamint is felszívjuk. A halak pedig úgy szívják fel a B12-vitamint, hogy egysejtű tengeri növényeket vagy B12-vitamint termelő baktériumokat tartalmazó planktont fogyasztanak. Ez azt jelenti, hogy a halak B12-vitaminban is gazdagok lehetnek.
A nagy, de: Még ha egyes élelmiszerek magas B12-vitamint is tartalmaznak, sajnos a vitamin nagy része elvész sütés vagy főzés során . A B12-vitamin az egyik hőérzékeny vitamin . Feltételezik, hogy a B12-vitamint tartalmazó termékek készítése során a vitamin körülbelül 25-35%-a elvész. Ez megmagyarázza, hogy még változatos étrend mellett is előfordulhat B12-vitamin-hiány .
Hozzávalók:Hordozóanyag: glicerin; demineralizált víz. B12-vitamin (metilkobalamin. adenozilkobalamin).
Allergének: nincs
Nyomokban tartalmazhat:Sikér. Szója. Laktóz. Diófélék